İnşaat Proje Taşımacılığı
İnşaat sanayi proje taşımacılığı lojistik sektörü için yeni bir şey değil. Lojistik sektöründe taşınan her şey başlı başına bir proje kabul edilir. Zira tüm taşıma işlemlerine hazırlık ve uygulama süreci aynıdır. Yine de inşaat sanayi proje taşımacılığı farklı bir alan gibi öne çıkar. Peki, proje taşımacılığı nedir? İnşaat sanayi proje taşımacılığında süreç nasıl işler?
Proje taşımacılığı ya da diğer bilinen adıyla proje lojistiği, ağır ve sıradan nakliye ürünlerine oranla daha uzun, geniş, yüksek ya da ağır eşyaların taşınmasını sağlayan nakliye işlemlerinin tümüne denir. İnşaat sanayisinde öne çıkan ürünler genellikle hacim olarak büyük, yük olarak ise fazlasıyla ağırdır. Bu tür ürünlerin güvenilir, sağlam, hızlı taşınmasında proje taşımacılığı devreye girer. Madencilik sektöründen inşaat sektörüne kadar birçok faaliyet alanında taşıma işlemi gerçekleştiren lojistik firmaları, ağır ve hacimli yüklerde proje taşımacılığı adı altında hizmet verir. Sektörlerin ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanlar, donanımlar ve inşa malzemeleri lojistik süreçlerinden tek tek geçerek son noktaya nakliye edilir.
Proje Taşımacılığında Neler Taşınır
İnşaat sanayi proje taşımacılığında lojistik firmaları birçok yardımcı ekipman kullanır. Bu ekipmanlar arasında vinç, yük yayıcı kiriş, çelik destek, takoz, kriko sistemleri, döner tablolar, taşıyıcı kirişler gibi araç içi yüklemeyi ve eşyaların araçtan inmesini kolaylaştıran ekipmanlar yer alıyor. Peki, proje lojistiği kapsamında genellikle neler taşınıyor? Sadece inşaat malzemeleri mi taşınıyor? İşte proje lojistiğine konu olan proje örnekleri;
- Doğalgaz santrallerinin kurulumunu sağlayacak malzemeler
- Boru hattı projeleri
- Raylı sistem projeleri
- Termik – mobil – hidroelektrik santral projeleri
- Baraj inşaatı projeleri
İnşaat sanayi proje taşımacılığının en büyük özelliği ve diğer taşıma işlemlerinden farkı tek olmasıdır. Lojistik firmasından proje taşımacılığı talep eden müşterilerin hepsi o proje özgü bir taşıma işlemi oluşturulmasını ister.
Proje Taşımacılığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lojistik çalışmalarının her biri önemlidir. Her lojistik projesi aynı süreçlerden geçerek ilgili noktaya ulaştırılır. Proje taşımacılığı biraz daha farklı bir içeriğe sahip olduğundan birkaç hususa dikkat etmekte fayda var. Nedir bu hususlar? İnceleyelim;
- Proje lojistiğini başarılı kılan şey lojistiğe yön veren yönetim ve personel ekibidir. Söz konusu inşaat sanayi proje taşımacılığında çalışacak personellerin alanında deneyimli olması önemlidir.
- Proje lojistiğinde çoğu zaman monte – demonte işlemleri gerçekleştirilir. Taşıma ekibinin bu konuda deneyimli olması başarıyı artırır. Taşınacak malzemelerle ilgili bilgi ve deneyim sahibi olmak takım çalışmasını başarıyla sonuçlandırdığından ekibe dikkat edilmesi önerilir.
- Proje taşımacılığında tıpkı diğer taşımacılık faaliyetlerinde olduğu gibi riskler vardır. Bu risklere karşı ne gibi önlemler aldığına dikkat etmekte fayda var.
- Mutlaka taşıma sigortası yaptırılmalıdır. İnşaat sanayi proje taşımacılığında taşımaya konu olan eşyalar genellikle tektir, ikamesi olmaz. Olumsuz bir sonuç ihtimaline karşı sözleşme, sigorta yaptırılmalıdır.
İnşaat Sanayi Proje Taşımacılığı Hangi Süreçlerden Oluşur
Hazırlık, analiz, tasarlama, plan – program, uygulama ve kontrol aşamalarından oluşan inşaat sanayi taşımacılığının her adımı titizlikle ele alınır. Söz konusu eşyaların nakliyesinde riskler göz önünde bulundurularak kaliteli taşımacılığa dikkat edilir. Proje taşımacılığında yük kapasitesi belirlendikten sonra yüke uygun araç temini gerçekleştirilir. Zengin bir araç filosuna sahip olan firmamız, araç içi yüklemeyi başarıyla tamamlar. Süreçte aracın geçeceği şehirler, ülkeler önceden belirlenerek gerekli resmi izinler, geçiş izinleri, yasal ödemeler, vergiler dikkate alınarak aracın yola çıkması sağlanır.
Proje Taşımacılığında Resmi İzinler
Proje taşımacılığında Karayolları Kanunu kapsamında çeşitli izinler alınması gerekmektedir. Taşıma izin belgeleri dönemsel ya da süresiz şekilde hazırlanır. Süresiz belgeler genellikle aynı güzergâhı kullanan araçlar için düzenlenir. Süreli izinler ise her seferinde farklı güzergâhı kullanan şirketler tarafından talep edilir. Yol ücretleri, geçiş izinler, vergilendirme gibi yasal süreçte yükün kapasitesi baz alınır. Araçla ilgili ise donanım eksikliğinin olmaması, gündüz ve gece okunaklı olacak şekilde “geniş araç”, “uzun araç” gibi benzeri uyarı yazılarının olması zorunlu kılınır. İnşaat sanayi ya da savunma sanayi proje taşımacılığında gerekli yasal izinler lojistik firması tarafından alınır. Vergi ve benzeri ödemeler ise yine şirket aracılığıyla gerçekleştirilir.